TAD’dan “süblime baskı” semineri
Tekstil Araştırmacıları Derneği, Nilüfer ilçesindeki Dernekler Yerleşkesi konferans salonunda süblime baskı konulu seminer düzenledi.
Dernek başkanı Ekrem Hayri Peker; “Bilginin her geçen gün değersizleştiği bir ortamda, bilgiyle para kazanılan bir platform olması” için derneği kurduklarını anlattı. Tekstilde en büyük problemin işletmecilerin ürettikleri yeni ürünleri pazarlayacak, farklı bakabilen pazarlama klasik ekiplerin olmaması olduğunu açıklayan Peker, firmalar yeni ürünler üretmeli ve bu ürünleri pazarlayacak yeni organizasyonların kurulması gerektiğini söyledi.
Yıllarını dijital baskıya vermiş olan Mehmet Bilgiç dinleyicilere; “Dijital Baskı Çeşitlerinden Süblime Baskı Uygulamaları”nı anlattı. Bilgiç, siparişin gelmesi, desenin çizilmesinden başlayarak kumaşın basılıp, müşteriye teslimine kadar olan prosesi video çekimini açıklamalarıyla izletti.
Daha sonra dernek ikinci başkanı Mehmet Akgün “Susuz Boyama Teknolojilerindeki Gelişmeler” konusunda bir sunum yaptı. Akgün, “Dünyamızda ve ülkemizde su kaynakları hızla azalmakta ve kirlenmektedir. İklim değişikliklerinin ülkelerdeki sanayileri olumsuz etkileyeceğini ve tekstilde su kullanımının mutlaka azaltılacağını, bugün su olan bölgelerdeki tekstil fabrikalarının, yarın susuz kalacağını ve susuz boyama konusunun gündeme geleceğini, bu teknolojiyi elinde tutan ülkelerin izleyeceği politikalarla ülkemizdeki boya parkurunun işlevsiz kalacağını ” anlattı. Akgün; “Bu konuda çalışmalara hızla başlamalıyız. Bu makineleri yapabiliriz. Karbon dışındaki sıvılaştırılabilen gazların, mesela azotun üzerinde durmalıyız” diyerek sunumunu noktaladı.
Dernek Yönetim Kurulu üyesi M. Ethem Atak; Tekstil Sektöründe bilgi-işlemci, bilgisayarcı kavramlarının farkını ve Bilgi Sistemlerini etkin kullanarak, stok maliyetlerinin ve diğer maliyetlerin nasıl azaltılacağını örnekleriyle anlattı.