MakalelerProjeler

YAŞ KUM TUTMAYAN PLAJ HAVLUSU ÜRETMEK

 

Projenin amacı insan yaşamını kolaylaştıracak kumaşlar üretmektir. Kullandığımız kumaşların yaşamımızda ne kadar önemli yer tuttuğunu görüyoruz.

Deniz kenarına tatil yapmaya gittiğimizde güneşlenmek ve kurulanmak için plaj havlusu kullanıyoruz. Güneşlenip, denize girdikten sonra doğal olarak kurulanıyoruz ve havlumuzu silkeleyip, plaj çantamıza koyup, odamıza gidiyoruz. Doğal olarak havluyu silkelediğimizde kuru kumlar dökülüyor ama yaş kumlar havlunun ilmekleri arasına giriyor, bir kısmı silkelememize rağmen odamıza taşınıyor. Amacımız kullandığımız havlunun emme özelliğini kaybetmeden bu özelliği kazandırmak.

Teknolojideki son gelişmeler bu özellikleri veren mikro kapsüller üretimini mümkün kılmıştır. Çalışmamız bu özellikleri içeren nano kimyasallarla yapılacaktır.

 

TAHMİNİ PROJE SÜRESİ: 

Varsayılan proje süresi 6 aydır.

TAHMİNİ PROJE BÜTÇESİ: Basında yapılacak tanıtım bedelleri, yapılacak testler için labaratuar ücretleri dâhil, tahmini proje bütçesi 250 bin TL.’dir.

PROJENİN AMACI:

Nano teknolojiyle bu amaç üretilmiş mikro kapsüllerin fular aplikasyonuyla,  denize girerken, güneşlenirken kullanılan plaj havlusu ve  yapılan plaj kıyafeti yapmak için üretilen kumaşlara aplike edilerek bu özelliği kazandırmaktır. Kumaşa, bu özelliğinin yanında istersek anti-bakteriyel özellik kazandırabiliriz.

PROJENİN KAPSAMI:

Teknolojideki son gelişmeler bu özellikleri veren mikro kapsüller üretimini mümkün kılmıştır.

Bu kapsülleri yapışma özelliği olan kimyasal maddeler yardımıyla, kullandığımız tekstil ürünlerine aplike edilecektir. Bu özellikteki tekstil ürünlerine istersek anti-bakteriyel özellik kazandırabiliriz.

Aplikasyon yapılan kumaş önce denekler tarafından test edilecektir. Daha önce yaptığım denemelerde ürettiğim plaj havlularını kullanan denekler yaş kumların odalarına taşınmadığını bildirdiler. Anti-bakteriyel uygularsak bakterilere karşı etkileri akredite edilmiş labaratuarlarda test edilecektir.

Kumaşlara fular aplikasyonu yoluyla anti-bakteriyel uygulaması yapacağız. Seçeceğimiz anti-bakteriyel, çevreyi kirleten gümüş iyonları içermeyecektir. Onun yerine amonyum kuartener tuzları kullanılacaktır.

PROJEDEN BEKLENEN SONUÇ:

Ülkemizde gelişmiş bir tekstil sanayi var. Üretilen plaj havlusu ve plaj kıyafetleri yurtdışına satılmakta ve ekonomiye büyük bir katkı sağlamaktadır. Yaş kum tutmayan plaj havlusu ve kıyafetlerin yüksek fiyatlarla yurtdışına pazarlanmasıyla sektörde üretim, ihracat ve karlılık daha da artacaktır. Sektördeki katma değeri yüksek üretim yapılacak ve ülke ekonomisine olumlu bir katkısı olacaktır.

EKREM HAYRİ PEKER-SETENAY PEKER KAPLAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

TeksArge olarak, tekstil sektörüne değer katacak yenilikleri sürekli araştırıyor ve en güncel bilgileri sizinle paylaşıyoruz. Bu platformu ayakta tutan en önemli destek, reklamlardan elde edilen gelirlerdir. Reklamlarımızı, sizlere en iyi deneyimi sunmak adına, mümkün olan en az rahatsız edici şekilde yerleştirmeye özen gösteriyoruz. Sizden ricamız, bu değerli içeriği sürdürebilmemiz için reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olmanızdır. Desteğiniz, tekstil sektöründeki gelişmeleri size ulaştırmaya devam etmemize katkı sağlayacaktır.