Uzun süreli hastalıklarda hastaların yatmaktan dolayı vücutlarında çeşitli yaraların oluştuğunu ve bu yaraların hastalara ne denli acı verdiğini biliyoruz.
Halk hekimliği ve bitkilerle tedavi AB ve ABD’de her geçen gün biraz daha önem kazanıyor. Halk arasında açık yaraları tedavi etmek için bazı bitkilerin kullanıldığını biliyoruz. Sarı kantoron ve kudret narı zeytinyağı içerisinde bekletiliyor. Oluşan mayi krem gibi vücuttaki yaralara sürülüyor ve bu şekilde yaralar tedavi ediliyor.
TAHMİNİ PROJE SÜRESİ: Varsayılan proje süresi bir yıldır.
TAHMİNİ PROJE BÜTÇESİ: Basında yapılacak tanıtım bedelleri, yapılacak testler için labaratuar ücretleri dâhil, tahmini proje bütçesi 300 bin TL.’dir.
PROJENİN AMACI:
Nano teknolojiyle tedavi edecek özellikte kapsül üretmek ve bu amaç üretilmiş mikro kapsüllerin fular aplikasyonuyla hastaların kullandıkları çarşaf, nevresim ve giysi olarak kullandıkları kumaşlara aplike etmektir. Kumaşa, bu özelliğinin yanında istersek anti-bakteriyel özellik kazandırabiliriz.
GİRİŞ:
Projenin amacı insan yaşamını kolaylaştıracak kumaşlar üretmektir. Kullandığımız kumaşların yaşamımızda ne kadar önemli yer tutuyor. Ya yaşamımızı kolaylaştırıyor veya zorlaştırıyor.
Her geçen gün toplam nüfustaki yaşlı insan sayısı ve kronik hastalıklara maruz kalan insan sayısı artıyor. Gelişen tıp hastalıkları iyileştirmek için çaba sarf ediyor ve tedavi süreleri çok uzuyor. Uzun süreli tedaviler hastalarda farklı rahatsızlıklara sebep oluyor.
Teknolojideki son gelişmeler bu özellikleri veren mikro kapsüller üretimini mümkün kılmıştır. Çalışmamız önce bu kapsülleri yapmak ve daha sonra fular aplikasyonları ile kumaşlara aplike etmek olacaktır.
YAKLAŞIM:
Teknolojideki son gelişmeler bu özellikleri veren mikro kapsüller üretimini mümkün kılmıştır.
Bu kapsülleri yapışma özelliği olan kimyasal maddeler yardımıyla, kullandığımız tekstil ürünlerine aplike edilecektir. Bu özellikteki tekstil ürünlerine tedavi etme özelliği kazandırabiliriz. Ayrıca bu kumaşlara anti-bakteriyel özellik kazandırılacaktır. Bu amaçla üretilmiş nano partiküller vücudun hareketiyle patlayarak, deriye nüfuz edecektir.
Aplikasyon yapılan kumaş önce denekler tarafından test edilecektir.
Kumaşlara anti-bakteriyel uygulaması yaparsak bakterilere karşı etkileri akredite edilmiş labaratuarlarda test edilecektir.
Önce kumaşlara fular aplikasyonu yoluyla anti-bakteriyel uygulaması yapacağız. Seçeceğimiz anti-bakteriyel, çevreyi kirleten gümüş iyonları içermeyecektir. Onun yerine amonyum kuartener tuzları kullanılacaktır.
PROJEDEN BEKLENEN SONUÇ:
Öte yandan ülkemizde mikro kapsül üretme çalışmaları akademik düzeyde de olsa başladı. Ayrıca gelişmiş bir tekstil sanayimizi var. Ülkemizde üretilen tekstil ürünleri yurtdışına satılmakta ve ekonomiye büyük bir katkı sağlamaktadır. Bu kumaşlardan yapılan hastane tekstilleri ve giysiler hastaların hayatını daha da kolaylaştıracaktır.
Üstelik bu ürünlerin yurtdışına pazarlanmasıyla sektörde üretim, ihracat ve karlılık daha da artacaktır. Sektördeki katma değeri yüksek üretim yapılacak ve ülke ekonomisine olumlu bir katkı olacaktır.
Katkıda bulunanlar:
JANSEREY ÖZENÇ-Eczacı,[email protected]
MEHMET AKGÜN- Kimya Mühendisi,[email protected]