ÖZET:
Projenin amacı insan yaşamını kolaylaştıracak kumaşlar üretmektir. Yaşadığımız ortamda kullandığımız kumaşları bir düşünelim, yaşamımızda ne kadar önemli yer tuttuğunu görürüz. İnsanlar sıhhi ve konforlu ortamlarda yaşamaya layıktır ve bunun için özellikli kumaş üretimi yapılmalıdır.
Nilüfer çiçeğinin su iticilik özelliği yüzyıllardır bilinmektedir. Teknolojideki son gelişmeler bu özellikleri veren mikro kapsüller üretimini mümkün kılmıştır. Çalışmamız bu özellikleri içeren nano kimyasallarla yapılacaktır.
TAHMİNİ PROJE SÜRESİ:
Varsayılan proje süresi 6 aydır.
TAHMİNİ PROJE BÜTÇESİ:
Basında yapılacak tanıtım bedelleri, yapılacak testler için labaratuar ücretleri dâhil, tahmini proje bütçesi 250 bin TL.
PROJENİN AMACI
Nilüfer çiçeğinin özelliklerini taşıyan ve Nano teknolojiyle üretilmiş mikro kapsüllerin fular aplikasyonuyla, döşemelik kumaşlara aplike edilerek, kir-leke tutmazlık ve su iticilik kazandırmaktır. Kumaşa, bu özelliğinin yanında anti-bakteriyel özellik kazandırılacaktır.
PROJENİN KAPSAMI:
Nilüfer çiçeğinin su iticilik özelliği yüzyıllardır bilinmektedir. Teknolojideki son gelişmeler bu özellikleri veren mikro kapsüller üretimini mümkün kılmıştır.
Bu kapsülleri yapışma özelliği olan kimyasal maddeler yardımıyla, kullandığımız tekstil ürünlerine aplike edilecektir. Bu özellikteki tekstil ürünleri, kir – leke – su itici özellik kazanacaktır. Yeni nesil nano kimyasallar, şu an kullanılan kaplamalardan farklı olarak, hava alma özelliğine sahip olduğu için vücudumuza bir zararı yoktur. Ayrıca AB’nin istemediği karbon-8 türevleri yerine karbon-6 türevleri kullanılacaktır. Ayrıca bu kumaşlara anti-bakteriyel özellik kazandırılacaktır.
Otomobillerin koltuklarına döşenen kumaşlar üzerinde özel bir çalışma yapağız. Kapalı bir ortam olan otomobilin içindeki kumaşların temizlenmesi çok zordur. Üstelik otomobili sürerken oluşan hava akıları otomobilin içini tozla doldurmaktadır. Sağanak yağışlarda döşemelik kumaşlar ıslandığında koku yapmaktadır. Aplikasyon yapılan kumaş, su-kir-leke tutmazlık özelliğini ve bakterilere karşı etkileri akredite edilmiş labaratuarlarda test edilecektir. Önce kumaşlara fular aplikasyonu yoluyla anti-bakteriyel uygulaması yapacağız. Seçeceğimiz anti-bakteriyel, çevreyi kirleten gümüş iyonları içermeyecektir. Onun yerine amonyum kuartener tuzları kullanılacaktır.
Bu projeyle kullanımı her geçen gün yaygınlaşan dokusuz kumaşlara da anti-bakteriyel uygulaması yapılacak ve bu çalışmaların neticeleri de akredite edilmiş test edilecektir.
YAKLAŞIM:
Basit döşemelik kumaşları farklı uygulamalarla son yıllarda hızla gelişen oto koltuğu imalat sektörüne farklı bir yaklaşımla katkı koymak istedik. Farklılaşmayı özel üretilmiş nano kimyasallarla yapmayı tercih ettik.
PROJEDEN BEKLENEN SONUÇ:
Otomotiv sektörü ülkemizde hızla büyümektedir. Gelişmiş tekstil sanayinin yanı sıra, oto yan sanayisi de ileri düzeye varmıştır. Ülkemizde üretilen tüm taşıtlar için kumaş ve araç koltuğu yapılmasının uzun bir geçmişi vardır. Son on yıldır yabancı yatırımcılar ülkemizde koltuk üretimi için sürekli yatırım yapmaktadırlar.
Yukarıda saydığımız özellikteki kumaşlar, ülkemizdeki oto döşeme ve koltuk üretimi sektörü gelişecek, otomotiv sektörümüzün rekabet edebilirliği artacaktır.
Iyi günler. Baküden yazıyorum. Bize tıbbi alanda (yatak ayırıcı perde olarak) kullanmkan için antibakteriyel, sıvı itici kumaş lazım. Şirketinizi internetden buldum. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. En kısa zamanda geri dönüşünüzü bekliyorum.
Saygılarla
Nahid