ÖZET: Sanayinin en büyük sorunu ucuz enerji temini ve korozyonla mücadeledir. Ürün maliyetleri içinde enerji maliyeti en büyük paya sahiptir. Bu nedenle enerji tasarrufu yapmak için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir.
Korozyon makineler, kazanlar ve buhar iletim hatları için çok büyük bir problemdir. Korozyonu önlemek ve makinelerin ömrünü uzatmak için yüz milyarlarca dolar harcanmaktadır.
Projemiz bu alanda yeni bir uygulamaya önermektedir.
TAHMİNİ PROJE SÜRESİ: Bir yıl sürecek ve buhar tüketen makinelere takılacak Dijital Buhar Sayacı/Debi Ölçer ile aylık buhar tüketimi azalması ölçülecektir.
TAHMİNİ PROJE MALİYETİ: Pilot işletmede buhar kazanı, birer jet boya, ram ve buharlı kurutucu seçilecek ve boya uygulaması yapılacaktır. Tahmini bütçe 370 bin TL.
PROJENİN AMACI: Günümüzün yükselen değeri sağlıklı; çevreye dost üretim yapmak olmuştur. Bu konu gün geçtikçe büyük önem kazanmaktadır. Üretim maliyetinin en başta kaleminin enerji olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Enerjinin kolay elde edilmediğini, birçok ülkenin enerji fakiri olduğunu hepimiz biliyoruz. Enerji fazlası olan ve bunları pazarlayan ülkelerinin çoğunun ekonomik durumları da iyi değildir.
Karbon emisyonu azaltmak her geçen gün önem kazanmaktadır. Bu amaçla fosil yakıtların tüketimini azaltmak ve enerjinin etkin kullanımı için çalışmalar yapılmaktadır.
Artan enerji ihtiyacı enerji ihtiyacı, enerji kaynaklarının kısıtlı oluşu enerji elde edilmesinin çevreye verdiği zararlar dünyadaki ekolojik sistemin gördüğü zarar, literatürlerde yeni kavramları gündeme getirdi.
– Çevreyle uyumlu yaşam
-Yenilenebilir enerji kaynaklarca yönelme
– Enerji tasarrufuna yönelme
-Isı ne enerji kaynaklarında tasarruf sağlayacak önlemler almak
-Yeşil ürün kavramın sanayi üretiminde ön plana çıkarılması
PROJENİN KAPSAMI: Projemiz birçok sanayi sektöründe uygulanabilir. Ancak biz Tekstil Sektörü tercih ettik. Tekstil Sektöründe enerji maliyeti işçilik maliyetlerinin önüne geçmiştir. Ülkemiz basic tabir edilen ürünlerde Asya ülkeleriyle rekabet edememektedir. Oysa nano teknolojik boyalarla fabrikaların; kazanları,ısı kullanılan makineleri, buhar ve sıcak su boruları..Kısacası ısı üreten ve tüketen tüm cihazların,boruların yüzeylerine bu boyaları uygulayarak ısı tüketimini azaltmak mümkün hale gelecektir.
Bu boyaların uygulandığı makine, kazan ve borularda yılda %10-20 civarında ısı tasarrufu sağlandığı ölçülmüştür. İlerleyen yıllarda bu tasarruf daha da artmaktadır.
Bu boyaların önemli bir özelliği, boya uygulanan yüzeylerin oksijenle teması kesildiği için küflenmeyi ve korozyonu önlemesidir. Metallerin en büyük düşmanı korozyondur. Korozyonla mücadele büyük maliyetlere yol açmakta, büyük ekonomik zararlara sebebiyet vermektedir.
YAKLAŞIM: Projeye fabrikalardaki buhar tüketimini azaltmak ve korozyonu önlemek için hava ile teması kesmek prensibinden yola çıkarak, uygun prosesler geliştirme esasına dayanmaktadır. Bu amaçla araştırmalar yapılmış ve bu amaçla üretilmiş boyalara ulaşılmıştır.
PROJEDEN BEKLENEN SONUÇ: Uygulamayla işletmenin enerji tüketimi ilk yıl % 15 azalacaktır. Kullandığımız boyanın özelliği ile bu tasarruf birkaç yıl sonra %30’a ulaşacaktır. Nane teknolojik boyalarla mevcut veya fabrikalar,magmalar,kazanlar,borular..kısacası ısı üreten,üreten ve tüketen tüm cihazların, boruların, evlerin ve fabrikaların enerji tüketimini azaltmak mümkün hale gelmemiştir.
Yapacağınız AR-GE çalışmamızda seçilen nano teknolojik boyalarla ısı kaybını ve korozyonu önleme çalışmaları yapılacak ve elde edilen çalışmalar raporlanacak, bu çalışmaların ışığında işletmedeki diğer makinelere de uygulanacaktır.
KAYNAKLAR:
1-Dr.Bilgin, Vedat 2011 Nansulate News
2- PEKER,Ekrem Hayri 1985-2001 Yeşim Tekstil’deki çalışmalarım
3-PEKER, Ekrem Hayri 2010-2011 Biesseci Tekstil’deki çalışmalarım