ÖRGÜ KADİFE KUMAŞLARIN TERBİYESİ
ALTI %15 POLYESTER, ÜSTÜ %85 PAMUK KADİFE KUMAŞLAR:
May boşluğu bırakılarak tüp halinde örülür. Top kumaşlar yaklaşık 20 kg ağırlığındadır. Toplar açılarak arabaya sallanır. Örülmüş kumaşlar may boşluğu birbirine denk gelecek şekilde birbirine eklenir veya eklenmez. May çizgisinden tüp kesme makinesinde kesilir ve açık en haline getirilir.
Havlarının şişmesi açısından dolap şeklinde tumbler kurutma makinelerinde 15-30 dakika arası buhar verilir.
Bu makinelerde; bir seferde birer top kumaş buharlanabilir. Ram şeklinde kontiniu tumbler makineleri de vardır. Ama dolap şeklinde olanlar, elyafı daha iyi şişirirler. Makineden çıkınca, top birbirine karışmış olduğundan işçiler tarafından açılıp düzgün hale getirilir. Top uçları dışarıda kalacak şekilde arabaya açılır.
Toplar birbirine eklenir. Traş makinesinden geçirilir. Havlu görünümlü kumaşkadife görünümüne kavuşur. Bu aşamada %10-15 arasında fire verir. Traş artıkları, ani pamuk havları makine çıkışında büyük torbalarda toplanır. Bunlar da hurdaya satılır. Yastık içi v.b olarak değerlendirilir.
Kumaş topları, owerflow boyama makinesine bir göze yaklaşık 4 top gelecek şekilde ayarlanır.
Boyamaya girmeden önce top başı dışarıda bırakılır. İlk topun başı ile son topun ucu birbirine bağlanır. Veya dikilir.
Boyama sırasında kumaş dönme hızı diğer kumaşlara göre daha yavaştır. Yaklaşık 3 dakikada 1 tur döner.
Boyama sırasında makinenin pompasında filtre mutlaka takılı olmalı ve proses sırasında 2,3 kez temizlenmelidir. Filtre delikleri 0,3 mm çapındadır. Temizleme işi fırça yardımıyla elle yapılır. Filtre temizlenmesinin nedeni; makine pompasına zarar vermemesi ve kumaş üzerinde kadife havlarının yapışmamasıdır.
Boyadan sonra, kadife kumaşların suyu santrifüj makinesinde sıkılır. Yaklaşık %80 nemli hale gelir. Sonra tumbler makinelerinde kurutulur. Kadife kumaşlar yine işçiler tarafından açılır. Arabaya sallanır ve 2.defa traş makinesinden geçirilir. Kadifenin toplam firesi %25-30 arasındadır. (Ham ve boyalı traş sonu)
%100 POLYESTER KADİFE KUMAŞLAR:
Polyester havlu kumaşın tumbler yapılmasına ihtiyacı yoktur. Yine ham kumaş topları açılır. May boşlukları bir araya gelecek şekilde toplar birbirine eklenir. May boşluklarından kesilir. Arabaya sallanır. Traş makinesinden geçirilir. Ve kadife görüntüsüne geçer. Buradaki fire % 3-5 civarındadır.
Boya makine gözlerine eşit dağılacak şekilde arabaya açılır.
HT boya makinesinde polyester boyayla 130°C’de boyanır. Boyadan sonra ıslak arabalarda suyu süzülür. Santrifüj makinesinde sıkılmasına gerek kalmaz .Islak olarak rama girmek üzere arabaya açılır.Santrifüjde sıkılırsa kırıklar oluşur.
Ramdan 180°C’de geçirilince hem kurumuş olur, hem de polyester boya fiksesi ve en sabitlenmesi sağlanır.
Roliklere sarılır. Etiketlenerek paketlenir.
Afedersiniz daha önce tekstilya da müdürlük yaptınızmi.