GenelHaberler

Ege’de pamuk rekolte tahmini

Ege Bölgesi’nde 2015-2016 sezonunda kütlü pamuk rekoltesinin 129 bin 803 ton olacağı tahmin ediliyor – İZTB Meclis Başkanı Kocagöz: – “Pamuk üretimindeki gerileme, tekstil sektörünün ham madde ihtiyacında ithalatın artmasına neden olabilir”

Ege Bölgesi’nde 2015-2016 sezonunda kütlü pamuk rekoltesinin 129 bin 803 ton olacağı tahmin ediliyor.
İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve Söke Ticaret Borsası katkısıyla Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından uzaktan algılama yöntemiyle gerçekleştirilen, “Ege Bölgesi 2015-2016 Sezonu Pamuk Ekili Alanlarının ve Ürün Rekoltesi” tahmin çalışmasının sonuçları, İZTB’de düzenlenen basın toplantısında açıklandı.
İZTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, son yıllarda pamuk ve diğer ürünlerdeki fiyat gelişmelerinin, tarımsal destekleme politikalarının üretimde önemli değişimlere yol açtığını söyledi.

Ege Bölgesi’nde değişimin çok yoğun yaşandığını kaydeden Kocagöz, geçen sezon pamuk üretiminde bir miktar iyileşme olduğunu ancak 2015-2016 sezonunda Türkiye geneli düşünüldüğünde hem ekim alanları hem de ortalama kütlü verimlerin gerilediğini belirtti.
Türkiye’de 570 bin ton seviyelerinde pamuk üretimi gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini vurgulayan Kocagöz, “Pamuk üretiminde yaşanan bu gerileme, tekstil sektörünün ham madde ihtiyacında ithalatın artmasına neden olacaktır. 2015-2016 sezonunda 1 milyar 400 milyon değerinde 800 bin ton pamuk ithalatı yapılırken, 2015-2016 sezonunda pamuk ithalatı 900 bin tonu aşabilecektir” dedi.
Yüksek bir ithalat oranı ile tekstil sanayisinin küresel piyasalarda rekabetçi olamayacağını ifade eden Kocagöz, yıllık bir milyon ton lif pamuk üretimini sağlayacak politikaların hayata geçirilmesini istedi.
Pamuk üretimindeki düşüşte iki faktör olduğunu vurgulayan Kocagöz, ilk faktörü “pamuktan vazgeçip alternatif ürünlere yönelenlerin”, ikincisini ise “tarımsal üretimi bırakıp şehre göç edenlerin” oluşturduğunu dile getirdi.
Kocagöz, son yıllarda pamuk üreticilerinin para kazanmadığını, destek verilmese 1 kilogram dahi pamuk ekilemeyeceğini kaydetti.

– Ege’deki tahmini rakamlar
İZTB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak ise 2015-2016 sezonunda, bir önceki sezona göre bölgede pamuk ekim alanlarının yüzde 9,2 azalarak 82 bin 652 hektara, ortalama kütlü veriminin de yüzde 9 gerileyerek 413 dekara düşeceğinin tahmin edildiğini açıkladı.
Kütlü üretiminin yüzde 17 gerilemesi ve 341 bin 587 ton olmasını beklediklerini dile getiren Uçak, “Son yağmurlar nedeniyle randıman oranının yüzde 38’e gerileyeceği ve mahlıç pamuk üretiminin de 129 bin 803 ton olacağı tahmin edilmektedir” diye konuştu.
– “Pamuk üreticisi hüsranla karşılaştı”
Uçak, 2002 yılında yapılan rekolte tahminine göre ekim alanlarının yüzde 61 gerilediğini, özellikle Manisa, Muğla ve Balıkesir’deki gerilemenin daha vahim olduğunu kaydetti.
İzmir, Aydın ve Denizli’de ekim alanlarının gerilediğini, çiftçinin üretim için direndiğini kaydeden Uçak, “2002 yılında bölgede toplam 62 bin olan pamuk üretici sayısı, 12 binlere gerilemiş durumda. 2002 yılında sadece Manisa ilinde 11 bin pamuk üreticisi olduğunu düşünürsek durumun ne kadar acı verici olduğu ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.
Son 7-8 sezon değerlendirildiğinde Ege Bölgesi’nde pamuk üretiminin geçen yıl bir miktar arttığına değinen Uçak, sözlerini şöyle tamamladı:
“Geçtiğimiz sezon kütlü pamuk fiyatlarında bir önceki sezona göre yaşanan yaklaşık yüzde 15 oranındaki gerileme bu sezon pamuk ekimlerinin tekrar düşmesine neden oldu. Pamuk üreticisi ne zaman pamuk fiyatlarının iyileşmesi ile pamuk ekimi yapsa hüsranla karşılaştı. Bu şekilde pamuk üretiminin tekrar artmasını beklemek hayalcilik olur.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

TeksArge olarak, tekstil sektörüne değer katacak yenilikleri sürekli araştırıyor ve en güncel bilgileri sizinle paylaşıyoruz. Bu platformu ayakta tutan en önemli destek, reklamlardan elde edilen gelirlerdir. Reklamlarımızı, sizlere en iyi deneyimi sunmak adına, mümkün olan en az rahatsız edici şekilde yerleştirmeye özen gösteriyoruz. Sizden ricamız, bu değerli içeriği sürdürebilmemiz için reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olmanızdır. Desteğiniz, tekstil sektöründeki gelişmeleri size ulaştırmaya devam etmemize katkı sağlayacaktır.