Pad-Batch Yöntemiyle Boyama ve Tekstilde 4.Nesil Sanayinin avantajları
TEKSAD-Tekstil Araştırmaları Derneği sektör çalışanlarından gelen talep üzerine Tekstil Sektöründe
“Üreten ülke olmalıyız, Milli Ekonomiyi kurmalıyız, ürünlerimizi daha pahalıya satmalıyız” ilkesiyle dört yıldır her ay bir etkinlik düzenleyen Tekstil araştırmaları Derneği etkinliklerine devam ediyor.
18 Şubat 2017 tarihinde Beşevler Dernekler Yerleşkesinde yaptığı etkinlikte:
Tekstil Mühendisi Emrah Özdeğirmenci: Örgü ve Dokuma Kumaşları Pad-Batch Yöntemiyle Boyama
Endüstri Mühendisi M.Ethem Atak: Tekstilde 4.Nesil Sanayinin avantajları konulu bir etkinlik düzenledi.
Dernek Başkanı Ekrem Hayri Peker, dernek çalışmaları ve yeni dönemde yapılacak etkinlikler hakkında bilgi verdi. Peker, Milli Ekonomi ve üreten ülke olmanın önemine değindi.
İlk sunumu yapan Değirmenci, selülozik elyafın fularda boyanması ve kasarını anlattı. Fular boya ve kasar metotlarını anlattı. Fularda işlem gören kumaşlardaki sertliğin nasıl giderileceğini anlattı.
Fular metoduyla çevreye saygılı bir üretim yapıldığını, tuz kullanılmadığını: boya ve kimyasaldan tasarruf yapıldığı ve diğer boyama metotlarına göre maliyetin %10-20 oranında düşük olduğunu; havlu-bornoz boyamada bu oranın %30’u bulduğunu anlattı.
M.Ethenm Ataki sanayinin gelişimini attıktan sonra, tekstilde 4.nesil uygulamalarını örnekleriyle anlattı. Uygulamaları yaptığı boyahaneden örnek veren Atak, ara kontrol paremetrelerinin bu sistemlerle kontrol edilebilindiğini, tek bir ekrandan fabrikadaki üretimin kontrol edilebildiğini, kayıp ve kaçakların önlendiğini, maliyetin tam olarak belirlendiğini, ilavelerin azalıp, ilk seferde boyamanın arttığını, günlük boyam “ve fabrika kapasitesinin arttığını dile getirdi.
Beşevler Dernekler yerleşkesinde yapılan sunum, soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Ekrem Hayri Peker
Kimya Mühendisil
Tekstil Araştırmaları Derneği Başkanı