BOYA BÖLÜMÜNDE ÇALIŞANLARIN DİKKATİNE !
1- Boyanın doğru tartıldığından emin olmanız için; reçeteyi çözdüğünüz boyaya batırın. Rengin uyup uymadığını kontrol edin.
2- Boyama sırasında; kalın kumaşlar 3 dk’da 1 tur, ince kumaşlar 2’dk da 1 tur atacak şekilde tambur hızları ayarlanacaktır.
3- Tüm kimyevi ve boyalar boya deposunda sorumlu çalışanlar tarafından tartılacak. Sizler kesinlikle malzeme almayacaksınız.
4- Doğru bildiğiniz, emin olduğunuz veya size çelişkili gelen bir konu var amirlerinize bildirin.
5- Boyaya girerken Ph, peroksit ve hidrofilite kontrolü yapın. Boyaya pH=6,5’ta girin. Mikserde suyu ısıttıktan sonra pH=7’nin üzerinde ise, asit vererek pH=7’ye ayarlayın ve boyayı çözün. Boyaya girerken makinede pH=6.5 olmalı.
6- Reçetelere tamamı ile uyun. Sadece yanlış gördüğünüz bir konu var ise uyarınız.
7- Reçetelerin üzerine isminizi yazın.
8- Boyaların ve kimyevi maddelerin ismini öğrenmeye çalışın. Hangi boyaların birbiri ile kombine edildiğini, kaç derecede boyandığını öğrenin.
9- Makinenin iç sıcaklığını termometre ile maksimum haftada bir kez ölçün ve dış gösterge sıcaklığı ile aynı olup olmadığını kontrol edin.
10- Yıkama işlemi için gelen kumaşlarda özellikle çizgililerde makineye girmeden önce kumaş numunesi alınsın. Alınan numuneyi 30 C’ de yıkayın. Yıkandıktan sonra rengi değişiyor mu? Kontrol edin!
11- Turquoise boya olan reçetelerde boyama işlemi sırasında köpük kesmek için, kesinlikle noniyonik yumuşatıcı VERMEYİN!
12- Yaptığınız her işi kendiniz de kontrol edin. Yapacağınız her yanlış olayın; çalıştığınız firmanın zararı olduğunu unutmayın!
Oya Peker
Kimya Mühendisi