Faydalı BilgilerGenel

İPLİK BOYAMA

Polyester İplik Boyama:

İplik, delikli bobin aktarma makinesinden gelir. İpliğe ıslatıcı ve yağ sökücü ile ön yıkama yapılır. Boşaltma yapıldıktan sonra tekrar su alınarak asetik asit, iyon tutucu ve dispergatör ilavesi yapıldıktan sonra boyarmadde de makineye verilir. 120 0C’de 40-45 dakika, 130 0C’de 10 dakika beklendikten sonra 80 0C’ de soğutma işlemi gerçekleştirilir. Makinedeki çözelti boşaltıldıktan sonra, koyu renklerde redüktif yıkama, soda ile yapılır. Boşaltma sonrası boyama işlemi bitirilmiş olan iplik, delikli bobinden konik bobine sarılır.

Direk Boyalarla İplik Boyama:

Boyamaya 30-40 C’de başlanır. Boya 15 dakikada dozajlanır. Boya gittikten sonra 10 dakika beklenir. Sodyum sülfat veya sodyum klorür verilir. Yine 10 dakika beklenir. 30 dakikada 98 C’ye çıkıldıktan sonra renk derinliğine göre 20-45 dakika beklenir. Boya banyosu taşarlı yıkama yapılarak boşaltılır. Banyo temizlenene kadar soğuk durulamalar ve eğer ihtiyaç olursa sıcak durulamalar veya sıcak sabunlu yıkama yapılır. 40-50 0C’de direk boya fiksatörü pH=4-4,5 ‘de 20 dakika işlem yapılır. Burada pH ‘a dikkat edilmelidir. Tehlikeli renkler boyanıyorsa (kırmızı, fuşya, turkuaz, benetton yeşili v.b) tuz veya sülfat boyadan önce çektirilir. Eğer kırık yapmaya uygun mallar boyanıyorsa önce kırık önleyici banyoya verilir sonra kumaş makineye çekilir.  

Reaktif Boyalarla İplik Boyama:

  • Su alarak 40 0C ‘ye ısıtıp kumaşı yükleyiniz.
  • Kumaşta peroksit kalıntısının olması gereken değerin üstünde olmaması için peroksit kontrolü yapınız.
  • Tuz gönderme işlemi öncesi suyun pH’ının 6-6,5 arasında olmasını asit vererek sağlayınız.
  • Tuzu makineden su alarak çevrimle eriterek(yaklaşık 10-30 dakika arasında)makineye gönderiniz.
  • Tuz verildikten sonra bir süre kumaşı döndürerek tuzun iplik üstünde homojen dağılmasını sağlayınız 
  • Boyayı önce çözerek makinenin ilave tankının üst seviyesine kadar suyla tamamlayacak şekilde boyayı ilave tankına dökünüz.
  • Boyayı  en az 15 dakikada dozajlayarak makineye gönderiniz.
  • Makineyi 2 C/dakika olacak şekilde 60 0C’ye ısıtınız.
  • 60 0C’de boyaya yaptığımız şekilde sodayı da dozajlayarak en az 25 dakikada gönderiniz.
  • 50 dakika 60 C’de bekletip 50 dakika sonunda iplikten renk bakmak için numune alınız.
  • Renk numunesi okeylendikten sonra boya çözeltisini tamamen boşaltıp, yıkamalara geçiniz.
  • Boya reçetesinin açık veya koyu olmasına göre bir 60 0C, bir veya iki sabunlu 95 0C yıkama ve asitle 50 0C’de nötralizasyon önerilir. Burada yıkamanın yeterli olup olmadığının kıyas noktasını, ipliğe yapılacak haslık testlerinin sonucu belirleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

TeksArge olarak, tekstil sektörüne değer katacak yenilikleri sürekli araştırıyor ve en güncel bilgileri sizinle paylaşıyoruz. Bu platformu ayakta tutan en önemli destek, reklamlardan elde edilen gelirlerdir. Reklamlarımızı, sizlere en iyi deneyimi sunmak adına, mümkün olan en az rahatsız edici şekilde yerleştirmeye özen gösteriyoruz. Sizden ricamız, bu değerli içeriği sürdürebilmemiz için reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olmanızdır. Desteğiniz, tekstil sektöründeki gelişmeleri size ulaştırmaya devam etmemize katkı sağlayacaktır.