ÖRME KUMAŞLARIN ÇALIŞILMASI
ÖRME KUMAŞLARIN ÇALIŞILMASI
Kumaşları çalışırken nelere dikkat etmeliyiz.
- Kumaşların top başları her aşamada düzgün dikilmelidir.
Düzgün dikilmeyen top başlarında kumaşın beş-on metrelik kısmındaki stabilite
olumsuz etkilenir.
- Kumaşlar jetlerden her göz ayrı teknelerde olacak şekilde çıkarılmalıdır. Top başları teknelerden dışarı çıkarılmalıdır.
- Yaş açma ve kesmede top başları arabadan/tekneden dışarı çıkarılmalıdır, düzgünce dikilmelidir. Harfitle yazılmış yazılar kesilip atılmamalıdır.
Paslı arabalara naylon örtü koyulmadan yaş kumaş açılmamalıdır.
- Kurutma çıkışı kumaşların top başları dışarı çıkarılmalı,
dikişleri kontrol edilmelidir. Kumaşlar istenen en ve gramajdan fazla
geliyorsa; abraj, leke gibi problemler varsa hemen amirlere haber verilmelidir.
Kumaşlardaki hatalar vardiya defterine ve refakat kartına yazılmalıdır.
Makinelerin fular ve tankları iyice temizlenmelidir. Çözeltilerin pH’sına
dikkat edilmeli. Kullanılacak kimyasalların spektlerindeki pH değeri öğrenilip,
fulardaki çözelti o değere getirilmelidir.
- Enleri belli olmayan kumaşlardan kurutma çıkışı çekme testi verilip çalışma eni belirlenmelidir. Kurutma çıkışı her partinin eni ölçülüp, alınan gramajları refakat kartına ve vardiya defterine yazılmalıdır.
- Kumaşları hep aynı yönde çalışmalıyız (Bilhassa Kadife ve Havlu). Kurutma işlemi görecek kumaşların topbaşları dikili olmalı, asla düğüm atılmamalıdır. İğne kaçığı olan kısımlar yırtılıp tekrar dikilmelidir. Aksi halde kumaş şardon ve fırçada buralardan kopar.
- Ram, kurutma ve kompakt makinelerine kumaşlar kılavuzla verilmeli. Kılavuz kumaşları çalışılan kumaşların eninde ve yeterli uzunlukta olmalıdır.
Kenar kesimleri kumaş firesini önlemek için mümkün olduğunca dar tutulmalıdır.
- Yaş kumaşlar çıkış saatine
göre kesilip kurutma veya rama verilmelidir. Acil olan partilere kesim önceliği
verilmelidir. Bekleyecek yaş kumaşların üstü örtülmelidir.
- Vardiya değişimlerinde, makinistler görev teslimini makine başında yapmalıdır.
- Makineler temizliği yapılmış bir şekilde gelen vardiyaya teslim edilmelidir ve gelen arkadaşlarına çalışılan ve çalışılacak kumaşlar ve varsa arızalar hakkında bilgi vermelidir.
- Finiş işlemi yapılmış kumaşlardan çekme testi verilmelidir. Finiş eni ve gramajı refakat kartına yazılmalıdır. Çekme testi için alınacak kumaş, çalışılan topun ortasından alınmalıdır. Topbaşlarından verilecek kumaşın çekme testi doğru değerleri vermeme ihtimalinin yüksek olduğu göz önüne alınmalıdır.
- Kumaştan gramaj alınacaksa, kumaşın iki kenarının birer karış içerisinden ve topun yaklaşık on metre ortasından alınmalıdır.
Dikkat! kumaşlardaki büyük delikler kesilerek çıkartılmalı ve top başı haline getirilmelidir.
- Arabaya sallanacak kumaşların top başlarına biyelik konulmalı ve renk devamlılığı için parça alınmalıdır. Aynı işlem metre makinesinde top olarak sarılacak kumaşlar için de geçerlidir.
Baskı işlemi için araba içine sallanan kumaş partilerin içinde kesik top başı kalmamalıdır.
- Makinelerin elekleri ve filtreleri sık- sık kontrol
edilmelidir.
- İğne değişimi ve makine bakımlarından makine çalışanları sorumludur. Makinelerin periyodik bakımı ve arızaların tamiri sırasında çalışanlar bakım ekibine yardım etmelidir.
- Silindirlere sarılan iplikler mutlaka çalışanlar tarafından temizlenmelidir. Kumaş arabalarının en büyük düşmanı onlara sarılan ipliklerdir. Bu iplikler sık sık temizlenmelidir.
- Yağmurlu ve rüzgârlı havalarda, fabrikanın tatile çıkacağı zamanlarda kumaşların üstü örtülmelidir.
- Makine arızaları büyümeden ve en kısa zamanda makine bakım ekibine bildirilmelidir.
- Her kumaşın makinelerdeki çalışma parametreleri belirlenmelidir. Bu parametreler makine başlarında asılı olmalı veya bir dosyada tutulmalıdır.
- Onaylı tuşe örnekleri makinelerde bulunmalıdır. Çalışılan kumaşların aksesuarlarının da tuşesi kontrol edilmelidir.
- Makine çalışanları çalıştıkları kumaşların kalite kontrollerini yapmakla mükelleftirler. Sık sık makinenin arkasına gidip çıkan kumaşı kontrol etmelidirler.
- Kumaş sarım makinelerinin kumaşları uzatıp uzatmadıkları kontrol edilmelidir.
- Numuneleri çalışırken hassas davranmalı ve çalışma şartları refakat kartına işlenmelidir.
- Kumaşlar tüm aksesuarlarıyla beraber teslim edilmelidir. Eksikler kumaş veya aksesuar varsa hemen amirlere haber verilmelidir.
- Santeks kurutmalarda ve Santa shrink makinesinde kumaşları hafif nemli çıkarmalıyız. Bu çekmezlik ve tuşe açısından önemlidir.
- Santa kompakt ve benzeri finiş makinelerinde kumaşlar bol buharlı çalışılmalıdır. Bu şekilde istenen tuşe ve gramajı yakalarız, istediğimiz çekmezlik değerlerine daha rahat ulaşırız. Ara kontrolden gelen kumaşların top başları dışarıda olmalı ve arabanın içinde kesik olmamalıdır. Kopuk yüzünden makineler durup, zaman kaybetmemelidir.