Ana Sayfa Haberler Ekonomik Belirsizlik Perakendeyi Sarsıyor: Tekstil Sektörü Bir İstisna mı?

Ekonomik Belirsizlik Perakendeyi Sarsıyor: Tekstil Sektörü Bir İstisna mı?

168
0

Perakende sektöründe belirsizlik devam ediyor. TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE), Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre düşüş trendini sürdürdü. Ancak, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörü, tüketicilerin zorlu ekonomik koşullara rağmen bu alanda harcamalarını sürdürdüğünü gösteriyor.

TEPAV’ın yayınladığı 173. sayılı TEPE raporuna göre, Mayıs ayında perakende güven endeksi -12,3 puan olarak gerçekleşti. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre 2,6 puanlık, geçen aya göre ise 1,1 puanlık bir düşüş anlamına geliyor.

Perakendeciler, işlerin kötüleştiğini düşünüyor

Ankete katılan perakendecilerin %62,1’i, son 3 ayda işlerin kötüleştiğini belirtirken, önümüzdeki 3 ayda iyileşme bekleyenlerin oranı %35,3’e düştü. Ayrıca, önümüzdeki 3 ayda satış fiyatlarında artış bekleyenlerin oranı %60,6 olarak oldukça yüksek.

Tekstil sektörü umut veriyor

Endeksin alt sektörlere göre analizinde ise ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe geçen yılın aynı dönemine göre en fazla artış yaşandı. Bu durum, tüketicilerin temel ihtiyaçlarını karşılamak için harcamalarını azaltırken, giyim alanında daha uygun fiyatlı seçeneklere yöneldiğini gösteriyor olabilir.

Bölgesel farklılıklar belirgin

Perakende güveninde bölgesel farklılıklar da gözlemleniyor. Ortadoğu Anadolu, Kuzeydoğu Anadolu, Doğu Marmara ve Doğu Karadeniz bölgelerinde perakende güveninde artış yaşanırken, Akdeniz, Batı Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Marmara, İstanbul, Orta Anadolu, Batı Karadeniz ve Ege bölgelerinde düşüş görüldü.

Görüşlerinizi ve değerli katkılarınızı yorumlarda yazabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz