Makaleler

PP Çuval Dokuma Sektörüne Genel Bakış

PP dokuma kumaş, çuval ve big bag sektörü, ambalaj sektörü içerisinde pazara temel çözümler sunarak küresel çapta önemli bir rol oynamaktadır. Ürünlerin ve sektörün çok yönlülüğü, dayanıklılığı, tekrar kullanılıyor olması, maliyet etkinliği ile ambalaj uygulamalarında tercih edilen seçenek haline gelmiştir.

PP sentetik dokuma sektörü çeşitli faktörler nedeniyle önemli büyümeler yaşadı. Bu büyümede en önemli faktörlerden bir tanesi ise küresel ısınmanın önüne geçme faaliyetleriyle sürdürülebilirlik ve çevre dostu ambalaj modelleri kapsamında kullan at ambalaj ürünlerinin dışında kalarak tekrar eden kullanımlarının olması, geri dönüştürülebilir olmasıyla birlikte karbon salınımını azaltarak daha çok çevre dostu ve sürdürülebilir ambalajı tam anlamıyla tanımlamaktadır.

Ülkemizde bulunan birçok firmanın da çevre bilinci ve sürdürülebilir ambalaj faaliyetleri kapsamında yaptığı değişim ve dönüşümlerle birlikte ilave otomasyon sistemleriyle enerji sarfiyatını minimize ederek, enerjisini güneşten alarak, atık suyu geri kazanarak, yeni teknoloji filtreleme sistemleri ile yüksek oranlarda geri dönüştürülmüş PP recycle kullanarak çevre faktörünü göz ardı etmemişlerdir.

Sektörün ve pazarın büyüme-gelişme faktörlerine devam edecek olursak:

e-ticaret sektörünün hızla genişlemesi, talep edilen ürünlere güvenli ulaşılabiliyor olması pazarın büyümesine sebep olmuştur. Özellikle COVİD-19 dönemiyle birlikte e-ticaret hayatımızın her alanında yer almaya başlamıştır.

Çuval gruplarının (tarım çuvalları, gıdaya uygun çuvallar, tekstil hararları, big bagler, tarım örtüleri vs.) diğer ambalajlama yöntemlerine kıyasla birçok avantajıyla küresel çapta yaygın olarak kullanılmaktadır. PP dokuma çuvalların her sektöre özel olarak üretilebilir olması, gıdaya uygunluğu, koruyucu ve katkı maddeli özel ürünlerle ambalaj sektöründe stok maliyetlerini düşürür, ürünlere güvenli koruma sağlar ve fayda-maliyet analizi tanımını tam anlamıyla karşılar.

Tarım sektöründe toplanan mahsullerin ilk günkü tazeliğini koruyup, uzun süre raf ömrüne sahip olmasını sağlayan Ventilli Big Bag çuvallar ile içerisine konulan mahsuller bozulmadan daha uzun süreli muhafaza edilirken tek seferde tonlarca ürünü ambalajlama ve zamandan tasarruf fırsatı sağlar böylelikle tüketiciyi avantajlı duruma getirmektedir. Öyle ki isteğe bağlı olarak üretilen çuvallar hem taşıma mukavemetine karşılık verecek hem de en küçük toz parçacıklarını içeri veya dışarı sızdırmayacak etkili bir filtreleme yeteneğine sahip ürünlerdir.

PP çuvalların dayanıklılığı, koruyuculuğu, sayısız faydaları tercih edilen bir seçim haline gelirken tüketicinin ve işletmelerin ihtiyaçlarının verimli bir şekilde karşılanması sağlanır.

Sonuç olarak; PP dokuma ürünlerin faydaları sektörler genelinde çok çeşitli avantajlar sağlarken, çevre dostu malzeme oluşu, dijital baskı teknolojisiyle çuvalların son derece ayrıntılı ve canlı tasarımları ürünlerin öne çıkmasını sağlamış, nakliye ve sevkiyat maliyetlerinin düşük olması sektörde neredeyse her ambalajlama uygulaması için tercih edilen seçenek haline gelmiştir.

Dokuma Çuval Pazarı

Tranparency market research (TMR)’nin yaptığı dokuma çuval sektörü pazar araştırması raporuna göre ‘’2021-2029 tahmin dönemi arasında mevcut piyasa değerine göre 1.7 kat artması ve 2031 yılına kadar 3,84 milyar dolar geliri aşması öngörülüyor. Bununla beraber pazarın farklı dokuma çuval tipleriyle ilişkili inşaat, tarım, kimya sektörlerinin büyümesiyle yönlendirileceği tahmin ediliyor.’’

Tarım sektörünün desteklenip büyütülmesi dokuma çuvallara olan talebi daha da arttıracaktır.

Tarımsal girdilere soğuk depolama gibi hizmetlere olan talep küresel çapta hızla artmakta ve bu da dokuma çuval pazarı için fırsatlar oluşturmaktadır.

‘’Esnek ambalaj olması, maliyet etkinliği, dayanıklılığı ve hafifliği nedeniyle tercih edilir. Sert ambalajla karşılaştırıldığında, raf ve stoklama sırasında daha az yer kaplar. Hafif yapısı nedeniyle kolayca geri dönüştürülebilir. Dokuma çuvallar ayrıca ürünün estetik yapısını arttırır ve ürün markasını güçlendirir. Bu nedenle ürün üreticilerinin birincil ambalajda sert ambalaj yerine esnek ambalaj çözümü olarak dokuma çuvalları benimsemeye yönelik artan bir eğilim gözlemlenmektedir.’’ (TMR, woven-sack-market)

Sektörün ülkemiz açısından ise oldukça rekabetçi yapısıyla verilen siparişin hızla teslim ediyor oluşu son zamanlardaki avantajlarından birisidir. Ambalaj ve PP dokuma sektörünün ülkemiz açısından en önemli dezavantajı ise ithal bağımlılığının yüksek olmasına karşın iç piyasaya yönelik üretim yapmasıdır. Bu durum girdi bakımından dış, çıktı bakımından iç piyasadaki dalgalanmalara duyarlı hale getirmektedir.

İşletmelerin üretim safhasında maliyetleri minimize ederek daha rekabetçi olmaları sağlanabilir bunlar; kaliteyi standartlaştırarak müşterinin olumsuz geri dönüşlerini azaltma, kontrol süreçlerine önem vererek hatalı ürünlerin sevkiyatının önüne geçmeliyiz. Sevkiyat kayıt ve stok takip sistemleri oluşturarak talep edilen ürün için ürün kartları oluşturulmalı ve böylelikle stok maliyetlerini düşürmeli ve yeni kullanım alanları açılmalı, yalın üretim tekniklerine önem vererek üretim aşamalarını daha anlaşılır ve kolay olacak şekilde yapılmalıdır. Sektörün makine-teçhizat ve dijital dönüşüm alanlarını takip ederek daha az enerji, daha az orijinal hammadde, daha çok geri dönüştürülmüş malzeme kullanılarak, az işçilikle yüksek verimlilik almalı ve işletme içinde kişi başına düşen üretim miktarını kg bazında arttırmalıyız. Bunlarla beraber üretim safhasını gözlemleyip analiz ederek makine duruşlarının önüne geçmeli telef oranlarını minimuma düşürmeli ve insan faktörünü unutmamalıyız. Böylelikle küresel pazarda ülkemiz adına daha verimli ortam oluşacaktır. Bu verimli ortamın oluşabilmesi sektörde giderek çoğalan kuruluşların pazar yapısı, durumu ve geleceği konusunda bilimsel çalışmalara önem vermesi ve sürekli iyileştirme (KAIZEN) yapılmasına bağlı olduğunu düşünüyorum.

Mustafa ŞİMŞEK
İşletme Yönetim Uzmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

TeksArge olarak, tekstil sektörüne değer katacak yenilikleri sürekli araştırıyor ve en güncel bilgileri sizinle paylaşıyoruz. Bu platformu ayakta tutan en önemli destek, reklamlardan elde edilen gelirlerdir. Reklamlarımızı, sizlere en iyi deneyimi sunmak adına, mümkün olan en az rahatsız edici şekilde yerleştirmeye özen gösteriyoruz. Sizden ricamız, bu değerli içeriği sürdürebilmemiz için reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olmanızdır. Desteğiniz, tekstil sektöründeki gelişmeleri size ulaştırmaya devam etmemize katkı sağlayacaktır.