GenelHaberler

Türkiye tekstilde ‘organize işlere’ odaklanacak

Geçtiğimiz yıl 538 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı yapan Türkiye sektörde ‘organizatör ülke’ olma yolunda ilerliyor

Geçtiğimiz yıl dünya ölçeğinde 538 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı yapılmasına rağmen bu pastadan sadece yüzde 3.4’lük pay alan Türkiye, t-shirt gibi temel ürünlerde üretimden çıkıp organizatör ülke olmaya doğru ilerliyor. Sektör temsilcileri önümüzdeki 5 yıl içinde önemli bir kavşakta olan tekstil ve hazır giyimde yeni üretici ülkelerin ortaya çıkacağına işaret ederken, özellikle yükselen maliyetler nedeni ile belli alanlarda üretimi yurtdışına taşıyarak, dünyada organizatör ülke olmalıyız mesajını verdi. 2023 yılı için 60 milyar dolarlık ihracat hedefleyen tekstil ve hazırgiyim sektörü bu dönüşüm ile birlikte 30 milyar dolarlık üretim yaptırmayı hedefliyor. Bu yıl 8’incisi düzenlenen İstanbul Moda Konferansı’nda dünyanın önde gelen markaları ve alım grupları ile buluşan üreticiler, adil olmayan rekabet koşullarına ve maliyetlere işaret etti. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, tekstil ve hazır giyimde 28 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşıldığına işaret ederek, geçen yıl Ortadoğu ve Rusya ile 8 milyar dolarlık bavul ticaretine imza attıklarını kaydetti. Ancak rekabette zorlanan sektörün ‘üretici ülke’ pozisyonunun yanına ‘organizatör ülke’ kimliğini ekleyerek makas değiştirebileceğini kaydeden Tanrıverdi, “Zorlu rekabet koşulları nedeniyle fiyat tutturamayıp içeride yapamadığımız üretimi yurtdışına taşıyacak, ihracatımızı bu yöntemle de artıracağız” şeklinde konuştu.

Bu noktada Türkiye’nin ileriki dönemde kişi başı gelirinin yükselmesi ile birlikte işçilik ücretlerinde artışın yaşanacağını ve bu şartlarda Uzakdoğu gibi ucuz işgücü olan ülkeler ile işçilik maliyetleri gibi alanlarda rekabet edemeyeceğini kaydeden Tanrıverdi, “Biz tasarlayacağız, biz hazırlayacağız ama nerede ucuz ise orada üreteceğiz” diye konuştu.

Hazır giyim önemli bir kavşakta
Uluslararası Hazırgiyim Federasyonu Başkanı Rahul Mehta, dünya hazır giyim endüstrisinin önemli bir kavşakta olduğuna dikkat çekerek, yeni icatlar, yeni piyasalar oluştuğunu, bu nedenle eski piyasaların da canlanması gerektiğini vurguladı. Bu noktada sektörün yeni teknolojiler ve insan kaynaklarının desteklemesi gerektiğini anlatan Mehta, “Ne yaparsak yapalım, iyileşmemiz lazım. Çevremizi, proseslerimizi, iyileştirmemiz lazım. Burada ‘make it better’ odağında konuşacağız” dedi.

Hugo Boss’tan yeni yatırım sinyali
Hugo Boss Marka Direktörü Cristoph Auhagen, İzmir’de bulunan Hugo Boss fabrikalarında toplam üretimin yüzde 15’inin gerçekleştiğini ve yeni yatırımlara hazırlandıklarını açıkladı. Üretim alanında Türkiye ve Çin’in öne çıktığını kaydeden Auhagen, “ABD’deki bir fabrikamızı kapatarak Türkiye’ye taşıdık. Türkiye’ye inanıyoruz. Burada daha fazla yatırım yapmak istiyoruz. İzmir bizim en iyi fabrikalarımızdan birisi. İzmir’de 4 bin çalışanımız var” dedi.

The Core ile yıllık 500 milyon dolar ihracat
İHKİB Başkani Hikmet Tanrıverdi, bu yıl üçüncüsü düzenlenen The Core İstanbul’da 40 ülkeden 500 alıcıyı ağırlayacaklarını söyleyerek sadece The Core İstanbul ile 5 yıllık dönemde ihracata 500 milyon dolarlık ilave katkı sağlayacaklarını belirtti. Tanrıverdi, 2023’e kadar ihracatın kg değerini de 24 dolardan 50 dolara çıkaracaklarını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

TeksArge olarak, tekstil sektörüne değer katacak yenilikleri sürekli araştırıyor ve en güncel bilgileri sizinle paylaşıyoruz. Bu platformu ayakta tutan en önemli destek, reklamlardan elde edilen gelirlerdir. Reklamlarımızı, sizlere en iyi deneyimi sunmak adına, mümkün olan en az rahatsız edici şekilde yerleştirmeye özen gösteriyoruz. Sizden ricamız, bu değerli içeriği sürdürebilmemiz için reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olmanızdır. Desteğiniz, tekstil sektöründeki gelişmeleri size ulaştırmaya devam etmemize katkı sağlayacaktır.