TEKSAD-Tekstil Araştırmaları Derneği in Son Etkinliğinde Elyaf, Pamuk İpliği ve İplik Test Metotları Anlatıldı
TEKSAD yeni dönem etkinliklerine Nilüfer Dernekler Yerleşkesinde devam ediyor.
12 Aralık cumartesi günü yapılan etkinlikte Tekstil Mühendisi, Sanayici Mesut Banazılı sektör mensupları ve öğrencilerle buluştu.
Sunum öncesi Dernek II. Başkanı Dilek Uzatıcı, TEKSAD’ın faaliyetleri ve yeni dönemde planladığı etkinlikler hakkında bilgi verdi. Etkinliklerimize bugüne kadar bini aşkın kişinin katıldığını, dernek üyelerinin uluslararası fuarlarda sunum yaptığını anlattı.
Daha sonra Banazılı ;Tekstil sektörünün yöneticilerinin, tedarikçilerinin ve sektörde görev alacak Tekstil Mühendisliği bölümü öğrencilerinin katılımı ile gerçekleştirilen etkinlikte, tekstilin dünü-bugünü ve geleceği konularında bilgi verdi. Sektörün durağanlaştığını, ucuz ürünler üretmeye devam ettiğini, bu yüzden karlılığın düştüğünü ve çalışanların sektörü tercih etmediğini anlattı.Türkiye’nin toplam İhracatında ortalama kg. fiyatı 1.6 $ iken, tekstil sektöründe bu ortalamanın 5.1 $, markasız bir giyside 24 $, markalı giyside 48 $, dış ülkelerde mağaza açan ve markalı ürünlerde 80-150 $’ı bulduğunu anlattı.
Sunumun amacı Tekstil sektörünün günümüzdeki pozisyonunu değerlendirmek ve katılımcılara tekstil ile ilgili teknik bilgi vermekti.
Daha sonra tarladan nihai ürüne kadar pamuk ipliğinin öyküsünü videolarla görsel olarak anlattı. İplik çeşitlerini, open-end ve ring iplikçiliği anlatan Banazılı; Ring ipliğini ve kompakt ipliği anlattı.
Yanında getirdiği numuneleri katılımcılara dağıtan Banazılı sentetik elyafın elde edilmesini ve iplikleri nasıl tanınacağını, birbirinden nasıl ayırt edileceğini örneklerle izleyicilere gösterdi.
Sunum soru ve cevap bölümüyle sona erdi.