SERİ ÇÖZGÜ MAKİNE BÖLÜMLERİ
A- Çağlık aralık çubuğu
Cağlık aralık çubuğu tansiyon çubukları ile bobinler arasındaki mesafenin standart olmasını sağlar. Ayarı standarttır(22).
B– İplik tansiyon çubuğu
İplik numarasına göre tansiyon çubuklarının ayarı vardır. İplik numarası kalınlaştıkça tansiyon ayarı arttırılır. Cağlığın tansiyon ayarı üç kısıma ayrılır. Öndeki bölümün tansiyonu daha yüksektir. Arka taraf daha düşüktür.
C- İplik destek çubuğu
İpliğin makineye girerken destek olarak yaslandığı iki çubuktur. 4 tanesi yukarıya 2 tanesi aşağıya temas eder. Çubukların yüksekliği anahtardan ayarlanır. İpler çubuğa yaslanmazsa çözgü durduğunda iplerde dalgalanma oluşur.
D– İplik fren motoru
İplik fren motoru çözgü durduğu anda cağlıktaki iplerin gevşemeden durmasını sağlar. Ayrıca dönüş hızının iplik tansiyonuna etkisi vardır. Delikli tarafta fren diskleri, diğer tarafta dişli ve kayış vardır. Motor silindirlerin altındaki haznededir. Motor dönüş hızını sürücü ayarlar. Alt silindirin dönüşü sabittir. Üst silindirin dönüşündeki aksaklıklar iplerin aşırı gerilmesine neden olur. Panodaki yerinden iplik numarasına ve tel sayısına göre ayarı yapılır. İplik numarası arttıkça dönüş hızı artar. Tel sayısı artınca dönüş hızı artar.
E – Tansiyon kontrol sensörü
Çözgü gerilimi yüksek olduğu zaman ipler ruloya bastırarark sensörün devreye girmesini sağlar. Uğultuya benzer bir ses çıkartır.
F – Fotosel
İpliklerin doğrultusunun üzerinde uç gördüğünde makineyi durdurur. Hassasiyet, iplik inceliği, bekleme süresi ayarları vardır. Bu ayarlar standarttır.
G – Statik elektrik boşaltma
İplerde sürtünmeden dolayı oluşan statik elektriği boşaltır. 3 adet vardır. Ayarı yoktur.
Dikkat : Elle temas edince elektrik çarpar.
H – Scanner ( Protechna)
İpliğin tel sayısında eksilme olduğunda makineyi durdurur. Bekleme süresi, hassasiyet, çalışma öncesi bekleme, tarama sıklığı gibi ayarları vardır. Bu ayarlar standarttır. Tel sayısı yandaki kumandadan girilir.
I – Makara geri sarma
İp koptuğunda ipin ucu makara üzerinde değilse ucu bulabilmek için makara 9 metre geriye kadar açılabilir. Yatay durumdaki kol yukarı kalkarak makara tarafından ipleri çeker. Ayarı yoktur. Panodan çalıştırılır.
J – İplik yağlama motoru
İpliğin örme sırasında kayganlaşması için iplik üzeri yağlanır. Yağlama miktarını silindirin dönüş hızı belirler. Yağlama miktarı iplik numarasına göre silindir yanındaki potansiyometreden ayarlanır. Tekstüre yağı silindirin altındaki tanka konur. Şamandıra yardımıyla yağ tanktan hazneye çekilir. Tanktaki yağ miktarı operatör tarafından vardiya başında kontrol edilir.
K – Izgara
İplerin makaraya tam sığmasını sağlar. Makara enine ve tel sayısına göre ızgara daraltılıp genişletilir. Izgara sağa sola çekilir. İplikler duruşlarda kırmızı silindire sarıyorsa kırmızı silindirin fren balataları tükenmiş demektir.
L – Makara yuvası
Makaranın takıldığı yerdir. Makaranın kaldırılıp indirilmesi ve kelepçenin makarayı tutması panodaki koldan yapılır. Pnomatik (basınçlı hava) ile çalıştığı için hareket sonuna kadar kolu tutmak gerekir.
M – Devir
N – Pedal
Çözgünün manuel olarak çalışmasını sağlar. Sorun oluşunca kontrollü olarak makaranın sarılması içindir. Kapaklı penal makaranın geriye dönmesini sağlar.
O – Ekran
Panoda 3 adet ekran vardır. 1 numaralı ekran sayaç için 2 numaralı ekran sayaç sınırı girmek için 3 numaralı ekran hafızadaki sayacı silmek ve hafızaya almak içindir.ilk makara metreye göre çekilir takımın devamı ilk makaranın turuna göre çekilir. Makaranın en yüksek alacağı metreler iplik kalınlığına ve tel sayısına göre değişir. Wdg tur sayısı, m iplik uzunluğu, mm makaranın çevresini ifade eder.
P – Tuş takımı
Makaranın dönmemesini, yavaş dönmesini ve hafızanın silinmesini sağlar.
Fatih Özüpek