Yeşimli çalışanlar tarihi mekanda ünlü sanatçı ve tasarımcılarla buluşup tasarım yaptılar
Tasarımda doğaya dönüş
Yeşimli çalışanlar tarihi mekanda ünlü sanatçı ve tasarımcılarla buluşup tasarım yaptılar
Yeşim Tekstil çalışanlarının mesleki gelişimini desteklerken, hayata geçirdiği çeşitli etkinliklerle de motivasyonlarını arttırmaya devam ediyor. Son olarak Mudanya’nın Kumyaka Köyü’nde tarihi XI.XI Sonsuzluk Gurme Zeytinyağı Atölyesi’nde bir araya gelen Yeşimliler, kendi alanlarında ünlü tasarımcılardan tasarım konusunda genel bilgileri alarak plaket ve zeytinyağı şişesi tasarımı yaptıkları bir atölye çalışmasına katıldılar.
Yeşim Tekstil Kadın ve Çocuk Kulübü’nün, Uludağ Soroptimist Kulübü ile birlikte hayata geçirdiği “Kelebeğin Dünyası” projesi çerçevesinde gerçekleşen etkinlikte Yeşimliler, Funda Secal, Ozanhan Kayaoğlu ve sanatçı Fırat Neziroğlu eşliğinde tasarımlarını yaptılar. Atölye çalışmasında tasarımcılardan bir ürün tasarlamanın inceliklerini de öğrenen Yeşimliler, tasarımlarında özellikle sürdürülebilir yaşamı destekleyen geri dönüşümlü, doğaya dost malzemeler kullandılar.
Konuk tasarımcılardan Ozanhan Kayaoğlu etkinliğin başında bir konuşma yaparak: “Buradaki çalışmalarda aklımızda tutmamız gereken en önemli şey farklı fikirlerin farklı tasarımlara dönüşebileceğini bilerek yola çıkmaktır. Dolayısıyla buradan her türlü tasarım çıkabilir; yeter ki siz kendinizi sınırlamadan serbest bırakın” dedi. İstanbul, Paris, Belçika ve Amerika’da baskı, dokuma ve örme üzerine eğitimler alan Kayaoğlu katılımcılara tasarım ve tekstil konularında faydalı bilgiler de aktardı.
Bir diğer konuk sanatçı Fırat Neziroğlu ise yaptığı sunumda tasarımın sınırı olmadığını da şu sözlerle belirtti: “Önce dans ederek başlayan sanat merakım Güzel Sanatlar Fakültesi’ne girmemle birlikte arttı. Sonra fakültede tekstil üzerine yoğunlaştım ve bu konuda da dokuma ile dansı birleştirerek farklı çalışmalara imza attım.” Dokumada ilk kez kullanılan misina malzemesi ile klasik dokuma resim geleneğine farklı bir bakış açısı kazandıran ve bu konuda tasarladığı eserlerin püf noktalarını da katılımcılarla paylaşan sanatçı, bu kişisel tekniğini 1997 yılından bu yana geliştiriyor. Dünyanın birçok ülkesinde eserleri sergilenen ve özel koleksiyonlarda çalışmaları yer alan Neziroğlu; keçe, dokuma, baskı gibi birçok tekstil tekniği ile plastik sanatlar içinde yeni bir dil üzerinde de çalıştı.
Konuk tasarımcılardan Funda Secal ise tasarım ile üretimin iç içe olması gerektiğini şu sözlerle açıkladı: “Tasarımcı olarak bizler elbette istediğimiz tasarımları yapmalıyız. Fakat bu tasarımların üretime uygun olması gerekiyorsa buna dikkat etmek durumundayız. Dolayısıyla tasarımı yapan tasarımcı o tasarımın üretiminden de sorumludur.” Önce teknik tekstil, sonra moda tasarımı eğitimi aldığını söyleyen Secal bu iki alanın birleşiminin tasarımdaki başarıyı artırdığını da ekledi. Bu konulardaki bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaşan Secal, katılımcılara tekstil sektöründe iş hayatına yönelik önerilerde de bulundu.
Katılımcıların sanat, tasarım ve sanayi ilişkisi ile ilgili sorduğu sorular üzerine konuk tasarımcılar şunları söyledi: “Tabi ki üretim ve sanayi çok önemli ama bu iş sanatın içerisinden geçiyor. Bir tişörtün üzerine yapılan nakış da o üretimdeki sanatı gösteriyor. Üretimde sanat olmazsa üretilen şeyler statik olur ve bir farkı kalmaz. Dolayısıyla sanat, tasarım ve sanayi üçgenindeki ideal dengeyi sağlamak için üretim sanatı, sanat da üretimi desteklemelidir.”
Toplam sekiz saat süren etkinliğe Yeşim Tekstil Tasarım Departmanı ve Numune Departmanı çalışanları ile müşteri temsilcilerinden oluşan 12 kişilik bir grup katıldı. Çalışanlar yeşilin ve mavinin buluştuğu bir yerde, zeytin ağaçlarının altında yer alan tarihi XI.XI Sonsuzluk Gurme Zeytinyağı Atölyesi’nde bir araya gelerek doğanın kucağında tarihe ve sanata doğru bir yolculuk yaptılar. Yeşimliler’in tasarladığı el emeği ürünler Yeşim Tekstil’in çeşitli çalışmalarında kullanılacak.
Günün sonunda konuk tasarımcıların yapılan çalışmaları değerlendirdiği ve katılımcıların yorumlarını paylaştığı son oturumla atölye çalışması tamamlandı.