Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Türkün Karaçor, her alanda olduğu gibi ev tekstilinde de gençleri geliştirmenin ve eğitmenin önemli olduğuna dikkati çekerek, “Ülke olarak tasarımda güçlüyüz ama teknik tekstilde eksiklerimiz var. Henüz gelişim aşamasındayız. UİB Ar-Ge Proje Pazarı ile de daha teknolojik ya da geri dönüşümlü kumaşlar hedefliyoruz. Teknik tekstilde kendimizi geliştirmek için öncelikle okullarda bu bölümlerin açılması gerekiyor. Laboratuvar ortamlarının geliştirilmesi ve özgür araştırma ortamlarının yaratılması lazım” dedi. Bursa’da BUTEKOM tarafından kurulan Mükemmeliyet Merkezi’nin çok önemli gelişme olduğunu vurgulayan Karaçor, “Devletin desteği var ancak şirketlerin de buna yönelmesi gerekiyor. Herkes kendini geliştirmeli” diye konuştu.
İhracat birim fiyatı 2016 itibariyle 8,6 dolar/kg
Ev tekstilinin Türkiye’de tekstil ve hazır giyim sanayinin en temel alt gruplarından biri olduğunu söyleyen Karaçor, günümüzde özellikle ev tekstili denildiğinde dünya pazarlarında akla ilk gelen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu vurguladı. “Ülkemiz rakiplerine göre daha kaliteli ve farklı, inovasyona dayalı ürünlerle rekabet gücünü arttırmış durumda” diyen Karaçor, sözlerine şöyle devam etti: “2016’da Türkiye ev tekstili ihracatı bir önceki yıla göre aynı seviyede kalarak 2.6 milyar dolar oldu. Ev tekstili sektöründe en büyük ihracat kalemi olan havluda yüzde 7, yatak çarşaflarında da yüzde 2 oranında artış gerçekleşti. En çok ihraç edilen perdelik kumaş ihracatında ise yüzde 6’lık düşüş görüldü. Ülkemizin ev tekstili sektörü katma değeri en yüksek sektörlerin başında geliyor. Ev tekstili ihracat birim fiyatı 2016 itibariyle 8.6 dolar/kg’dır. Bu birim fiyat UTİB ev tekstilinde 9.7 dolar/kg’ye kadar çıkıyor.”
“Avrupa’nın en büyük markalarına iş yapıyoruz”
Ev tekstilinde ihracat oranlarının yükselmesi için ihracatçıların ürün bazında farklılık yaratması gerektiğini belirten Karaçor; teknoloji, teknik gibi farklı segmentlere girilmesi halinde ihracat oranlarının yükseleceğini savundu. “Örneğin Almanya’da Türkiye’den daha az tesis olmasına rağmen üç katı büyüklükte tekstil ihracatı var. Çünkü Almanya’da teknik tekstil yapılıyor. Ülkemizde de bunun üzerine gidilmesi gerekiyor” önerisinde bulunan Karaçor, şunları kaydetti: “Türkiye ev tekstili olarak ağırlıklı ihracat yaptığımız Avrupa pazarında güçlüyüz. Avrupa’nın en büyük markalarına iş yapıyoruz. Ev tekstili, havlu, perdelik ve döşemelik kumaşta dünyanın en iyi markalarına servis veriyoruz. Öte yandan Çin’e milli katılımlar gerçekleştirip katma değerli ürün satmaya çalışıyoruz. Yine Afrika projelerimiz var. Amerika’nın potansiyeline göre bu pazarda çok düşüğüz. Kendimizi daha çok geliştirmeli ve Amerika pazarından aldığımız payı yükseltmeliyiz.”