GenelHaberler

Stoklarda pamuk kalmadı

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Kocagöz, pamukta dünya fiyatlarının yüksek seyretmesi üzerine tekstil sektörünün Türk pamuğuna yöneldiğini, bu nedenle stoklarda pamuk kalmadığını ayrıca, 2001 yılındaki ekim alanlarına ulaşılması durumunda üretimin iç talebi karşılayacak seviyeye çıkacağını söyledi.

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, 2016/2017 sezonunda ülke genelinde lif pamuk üretiminin yüzde 15 arttığını, dünya fiyatlarının da yükselmesiyle olumlu bir sezon geçirdiklerini belirtti.

Sezon başlangıcında Türk pamuğunun dünya fiyatlarının altında seyretmesiyle tekstil sektörünün Türk pamuğuna yöneldiğini kaydeden Kocagöz, “Bu sebeple pamuğumuz erken bitti. Bu yıl ilk kez stoklarda pamuk kalmadı. Ege Bölgesi’nde yaklaşık 800 ton pamuk var. Bu bir fabrikanın bir aylık ihtiyacı kadar. Yani hasat başlayana kadar Türk tekstil sektörü, tamamen ithal pamukla yürümek zorunda.” diye konuştu.

Ağustos ayında tekstil sanayisinin tedarik sıkıntısı yaşayacağını tahmin ettiğini söyleyen Kocagöz, Türkiye’nin en az 1 milyon ton pamuk üretiminin olması gerektiğini, konsey olarak da böyle bir hedef belirlediklerini ifade etti.

Önceki yıl 630 bin ton olan üretimin geçen yıl 730 bin tona ulaştığını aktaran Kocagöz, şöyle konuştu:

“Pamuk üretiminde yakaladığımız çok güzel bir ivme var. Manisa, Denizli ve Aydın’da pamuğa küsen üreticiler, tekrar dönüş yaptı. Pamuğa dönen bu üreticileri yine küstürmeden en az 3 yıl daha kaçırmamamız lazım. Bunlar yaklaşık 10 yıldır pamuk ekmeyen üreticiler. 2001 yılında pamukta 721 bin hektar ekili alana sahiptik. Geçtiğimiz yıl ise 422 bin hektar ekili alan vardı. Bu yıl ise geri dönüşlerle ekili alan yaklaşık 500 bin hektara, üretim ise 900 bin tona ulaşır diye düşünüyoruz. 2001 yılındaki ekim alanını yakalarsak Türkiye’nin 3 yıllık süreçte kendi tüketimini karşılar duruma geleceğini düşünüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

TeksArge olarak, tekstil sektörüne değer katacak yenilikleri sürekli araştırıyor ve en güncel bilgileri sizinle paylaşıyoruz. Bu platformu ayakta tutan en önemli destek, reklamlardan elde edilen gelirlerdir. Reklamlarımızı, sizlere en iyi deneyimi sunmak adına, mümkün olan en az rahatsız edici şekilde yerleştirmeye özen gösteriyoruz. Sizden ricamız, bu değerli içeriği sürdürebilmemiz için reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olmanızdır. Desteğiniz, tekstil sektöründeki gelişmeleri size ulaştırmaya devam etmemize katkı sağlayacaktır.