SUBLİME BASKI NEDİR?
Kelime anlamı yüksek derecede maddenin katı halden gaz haline gelmesidir. Sublimasyon mürekkepleri içinde bulunan dispers boya parçacıkları 185-2200C derecede, katı halden, gaz haline geçerek polyester moleküllerini içeren yüzeylere yapışarak kalıcı bir bağ oluşur. Bu ısı uygulaması sonrası renkler, kumaşta zengin bir renk skalası yaratır. Bu boyalar polyester kaplanmış birçok yüzeyde işlem yapabilecek bir şekilde üretilmiştir. Örneğin; metal, seramik, plastik, ahşap gibi birçok ürünlerde bu işlemler uygulanır.
Bir Baskı Ünitesi Kurmak İçin Gerekli Aparatlar
1-Makinemizi kuracağımız yer dış etkenlerden etkilerden etkilenmeyecek bir ortam olmalı
2-Klima
3-Nemlendirici
4-Topraklama (2-3) volt
5-Online güç kaynağı
6-Ütü pres
7-İki bilgisayar
8-Scaner
9-Printer
10-Dijital baskı
Dijital baskı makinesi almadan önce kullanıcılardan makinelerin baskı kapasiteleri hakkında gerçek bilgi sahibi olunmalı. Satıcı firmalar genelde maksimum hızlardan bahsederler uygulamada maksimum hızla üretim çok düşük kalitede olur.
Mürekkep seçimi:
Bunun içinde önerim boyaya karar vermeden önce renk verimliliğini satıcı firmada görerek karar verilmelidir. En önemlisi ise kullandığınız boyanın, yapılacak testlerde Avrupa şartlarına uygun olmalı ve testleri geçmeli. Baskı kafalarındaki akıcılığının iyi olması gerekir. Ucuz boya maliyetinizi aşağıya çekmez tam tersi maliyeti artırır.
Yazılım Programı:
Kurulum iş bittikten sonra sıra baskı yazım programına geldi. Kullanılacak program kolay profil oluşturulabilen, Oluşturulan profile istediğinde müdahale edilebilen (her rengin atım miktarını azaltılabilip çoğaltılabilirliği) gerekir.
Bu işlemin amacı nasıl baskılarda kumaşın boya alırlığı miktarı varsa kağıtta da boya alırlık miktarı vardır fazla boya pres işlemi yapılırken boya kusması oluşturur görüntü netliği bozulur.
Baskıda kullanılacak Kâğıtlar:
Kullanılankâğıtlar 35 gr başlayıp 80 gr kadar kaplamalı kaplamasız olmak üzerede ikiye ayrılır. Kağıt da tavsiyem, sadece 50 gr- 60 gr/m2 arası ve pazarda tutulan kağıdı kullanılmasında fayda vardır. Önemli olan sarımı düzgün yapılmış, kanat gramajları tutan, başlangıç ve son farkı yaratmayan, sonu stabil olan, standardı değişmeyen kağıtları öneririm.
Sarma aparatları:
En az 35 kg. kağıdı sıkı sarabilmelidir. Eğer sıkı sarım yapamazsanız üretimde birçok sorunlarla karşılaşırsınız. Boya gurubunu değiştirmeye karar verirseniz, temizleme sülüsyonuyla dolum tanklarını, hortumları kafaları iyice temizledikten sonra dampırlar değiştirilmelidir. Aksi takdirde, bir önceki boyanızın kalıntıları dampır filtrelerini tıkar ve yeni boyanızla ters reaksiyona girip sorun yaratır. Altı ayda bir yeni dampır takarsanız kafa ömrünü uzatmış olursunuz.
Renk gamlarının hazırlanması:
Makinenizde basabilir geniş bir renk gamı oluşturulması gerekir bununla birlikte boya atım miktarının da tasarruflu olması gereklidir. Bu ayara, profil ayarı diyoruz. Varyant almak için ise R:G:B kotlarının yazılı olduğu pantone bayraklarının oluşturulması gerekir. Desen tasarımları baskıya uygun hale getirilmesi artık dijital ortamda bilgisayarla yapılmaktadır. Renk ayrımı yapılmış olan desen varyanta uygun duruma gelmiştir. İsteğe göre renklendirilip, baskı programına gönderilir. Kumaşın enine göre kağıda ters olarak basılır. Daha sonra 185-220 derece arası 30 saniye hızla presten geçirilip, termofikse uygulaması yapılır kumaşa sabitlenen boya böylece dış etkenlerden etkilenmez. Yıkama, sürtünme, güneş ışınları, ter tuz, hatta çamaşır suyuna dahi dayanıklı hale gelmiş olur.
Sublime baskı sağlıklı mıdır?
Sublime baskıda Boya polyester elyafın moleküllerine yapışıp sabitlendiğinden sabitlendikten sonra reaksiyon göstermediğinden kimyasal salınım yapmazlar, Nanoteknolojik kumaşlarla daha kullanılır hale geldi. Nanoteknolojik kumaşlar insan tenine tamamı temas halinde olmayan veya nefes alabilen polyester özel dokuma veya örme kumaşlardır. Bu yüzden bütün sporcular polyester dispers veya sublimasyon baskıyı tercih ediyorlar. Dijital baskı maliyetleri ithal baskılı kağıtlara göre daha yüksektir. Özellikle Çin den getirilen kağıtlar pazarımızda haksız rekabet oluşturuyor. Devletimiz baskılı kumaşlardaki uyguladığı telafi edici vergiyi ithal baskılı kağıtlarda uygulanmasın da sektörün gelişmesi açısından yararlı görüyoruz.