Faydalı BilgilerGenel

Kısaca Pamuk İpliği Üretimi

Balya açma/Harman Hallaç

Harman-hallaç kısmında pamuk balyaları açılır. Burada harman yapılır. Farklı yörenin pamukları birbirine karıştırılmaz. Her harmana bir lot verilir. Daha sonra temizleme ve dövme işlemine tabi tutularak taşıdığı yabancı maddelerden ayrılır. Temizlenen pamuk, buradan tarak bölümüne gönderilir.

Tarama

Vatka halinde veya otomatik besleme sistemi ile harman-hallaçtan gelen pamuk, tarak makinelerinden geçirilerek kısa elyaftan temizlenir. Harman-hallaçta uzaklaştırılamayan çepeller burada uzaklaştırılır ve pamuk burada şerit haline getirilir.

Pamuk iplikçiliği ikiye ayrılır. 

        -Ring: Penye ve karde

         -Open-end

Penye

Pamuk, penyöz makinesinde taranarak içindeki kısa elyaflardan temizlenir. Bu şekilde daha homojen ve uzun lifli pamuk ipliği elde edilir.

Karde

Penyöz makinesinden geçmeyen şeritlerden karde iplik elde edilir.

Cer

Penye ve karde iplik şeritleri iki aşamada cer makinesinden geçirilir. Fazla sayıda tarak şeridi birleştirilip, inceltilir.  Şeritlerdeki düzgünsüzlükler giderilir ve elyaf daha paralel hale getirilir.

Fitil

Cer işleminden çıkan şerit halindeki pamuk elyafı birbiri ardına sıralanmış farklı hızlardaki çekim millerinden geçirilerek inceltilir. Bu proseste incelmiş şeritlerdeki elyafı kontrol edip bir arada tutmak için şeride bir miktar büküm de verilir. Kurşun kalem kalınlığına inceltilmiş bu şeritlere fitil adı verilir.

Ring iplik

 İpliğin istenilen numaraya göre (Ne 8-12-16-20-26-26-30-40-80-…)ve istenilen büküm değerinin (700-800-900 tur/mt) verildiği makinedir.

Bobinleme

Bu makinelerde ring iplik makinesinden çıkan iplikler, istenilen büyüklükte bobinler haline getirilir.

Open-end iplik

Open-end iplikçiliğine rotor iplikçiliği denilir. İşlem aşamaları ring iplikçiliğine göre kısadır. Bu sebepten ülkemizdeki iplik fabrikalarından çoğu open-end iplik üretir.

İşlem akışı şöyledir.

Harman-hallaç, Tarak makinesi, Open-end iplik makinesi

İstenilen iplik numarası ve büküm değeri bu makinede verildiği gibi, bobinleme işlemi de bu makinede yapılır. İşlem sayısı az olduğu için maliyeti daha azdır.

Kompakt iplik

Ring iplikleri mevcut iplik tipleri içerisinde en iyi özelliklere sahip olmasına rağmen yine de mükemmel değildir. Bunun sebebi eğirme geometrisi içerisinde yer alan eğirme üçgenidir. Bu sorunu gidermek için kompakt iplik eğirme sistemi geliştirildi. Kompakt eğirme sistemi, çekim aparatından çıkan elyaf bandını azaltıp daraltması ve eğirme üçgenini ortadan kaldırmasıdır. Bu sayede daha tüysüz, mukavemeti fazla bir iplik elde edilmektedir.

Pamuk iplikleri parafinlenir. Bundan amaç çalışma sırasında sürtünme etkinlerini azaltmak, iplikte çalışma esnasında oluşacak statik elektriklenmeyi önlemek ve ipliğin mukavemetini arttırmaktır. Parafin fazla verilirse boyamada problem yaşanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

TeksArge olarak, tekstil sektörüne değer katacak yenilikleri sürekli araştırıyor ve en güncel bilgileri sizinle paylaşıyoruz. Bu platformu ayakta tutan en önemli destek, reklamlardan elde edilen gelirlerdir. Reklamlarımızı, sizlere en iyi deneyimi sunmak adına, mümkün olan en az rahatsız edici şekilde yerleştirmeye özen gösteriyoruz. Sizden ricamız, bu değerli içeriği sürdürebilmemiz için reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olmanızdır. Desteğiniz, tekstil sektöründeki gelişmeleri size ulaştırmaya devam etmemize katkı sağlayacaktır.