Baskı İle İlgili Öneriler
Baskılı kumaşların firesini düşürmek için dikkatle her türlü kontrolü yapmalıyız.
– Öncelikle baskı bölümünde, baskı makinelerinde çalışan tüm elemanların göz muayenelerini yaptırın. Göz bozukluğu olan çalışanlar hatalarını zor fark ederler.
– Baskının kumaş giriş ve baskılı kumaşların kurutmadan çıkış bölümleri panel aydınlatmayla, eczane gibi deyimine yakışır şekilde aydınlık olmalıdır.
– Yedek kumaş dokları baskıya başlamadan getirilmelidir.
– Bir sonraki baskının şablon ve kalıpları hazır olmalıdır.
-Baskı giriş silindirlerine sarılan iplikler sık sık temizlenmelidir.
-Kurutmaların içi belli periyotlarla temizlenmeli, kurutmalara biriken kurumların kumaşları kirletmeleri önlenmelidir. Sık sık havalandırmalıyız.
-Baskıya girmeden kalıp ve şablonlar ışığa tutulup, tıkalı yer olup olmadığı kontrol edilmelidir. Aksi takdirde baskılı kumaşlardaki desenlerin bir kısmı çıkmaz, fire olur. Baskı kesilir ve tıkalı yerler açılır. Bu da üretim kaybı demektir. – Şablon ve kalıp sıralaması finez-kontür-lab şeklinde olmalı ve fon şablonu sona bırakılmalıdır.
– Şablonların boya alma tehlikesine karşı tedbir almalı, gerekirse şablonlar arasında boşluk bırakılmalıdır.
– Boya şablon veya kalıp sıralamasını baskı öncesi yapmalıyız.
– Boya palaskası, basılacak desenin fikse ısısında fikse yapılıp, aynı yıkama şartlarında yıkanmalıdır. Aksi takdirde çıkan renkler bizi yanıltabilir.
-Baskı palaskası basılacak kumaşa çekilmelidir. Baskıdan sonra baskı kartelasına zımbalanmalıdır.
-Baskının herhangi bir nedenle kesilmesi durumunda, tekrar baskıya başlamadan boyaların pH’ı kontrol edilmelidir.
– Kritik desenlerde önce baskı yapılıp, basılı parçanın fikse-yıkama ve finiş sonucuna göre hareket edilmelidir.
– Baskı blanketinin zaman, zaman sıcak su ile yıkanması faydalıdır.
– Blankette termoplast kalkması sonucunda küçük oyuklar oluşup-oluşmadığı kontrol edilmelidir.
– Baskı blanket yıkamasının fırçaları makine kapatıldığında çekilip, konrol edilmesi gerekir.
-Pamuklu dokuma veya süprem kumaşları basarken havları almak için yapışkanlı hav alıcı şablon kullanılmalıdır.
– Baskı makinesi girişine hav alma aparatı yerleştirilmesinde fayda vardır.
– Yeraltından çekilen suları kullanıyorsak, sudan gelebilecek kumlara karşı önlem olması için pompaların ucuna elek bezi bağlamalıyız.
– Baskı bitmeden yedek desenin şablonları getirilip kontrol edilmelidir. Gereken şablonlara rutüş yapılmalıdır.
-Baskıya girerken uygun ende kılavuz kullanmalıyız. Bu kılavuzların zamanla sürekli ısıya maruz kaldığı için mukavemetleri kaybolur ve koparlar. Kılavuzları belli periyotlarla değiştirmeliyiz.
– Kumaşı blankete yapıştırmak için, blankete termoplast çekebiliriz veya bir bıçak yardımıyla PVA verebiliriz. Rotasyon baskı makinelerinin girişinde PVA teknesi bulunur. PVA bir sıyırıcı vasıtasıyla blankete verilir.
-Polyester kumaşa baskı yaparken bazen boya iz yapardı, boyayı birkaç kez süzerdik. Patı önceden hazırlayıp, pat tankına basıp, 24 saat bekletirdik.
Filmdruck baskıda desene uygun rakle seçmeye dikkat ederdik. Baskı sürerken ustalar raklelerin silgilerine zımpara yaparlardı.
Gerek şablonlar gerekse filmdruck baskı kalıpları iyice yıkanmalıdır. Aksi takdirde şablon ve kalıplar tıkanabilir. Bunları açmak için zaman kaybederiz.
Aşındırma baskı yapılmış kumaşlar ramda kurutma işlemine tabi tutulurken 10gr/lt Ludigol verilmelidir. Ludigol boyanın bozulmasını, fon renginin yürüyüp, ince motif ve finezlerin görüntülerinin bozulmasını önler.
Kalınlaştırma: Baskı boyalarının tonları tutuyor fakat viskozitesi düşük yani boya inceyse o zaman kıvamlaştırıcı ilavesiyle kalınlaştırılır. Renk tonlarını kaybetmemek için, artan pat yüzdesi kadar boya ilave ederiz.
İnceltme: Patın viskozitesi yüksek ise yani çok kıvamlıysa, pata su katılarak inceltilir. Katılan su yüzdesi oranında boya ilave edilir. Asetik asit ilavesiyle pH ayarlanır.
Kumaş yapışmadığı zaman, emülsiyon çözeltisi vererek yapışmasını sağlarız. Bunun için 200 lt su hazırlarız. İçine 1 kg emülsiyon ve 1 kg ispirto katarız.