Makaleler

TİT (Tekstil-İnşaat-Turizm) YIKILIRKEN

Ülkemizin ender yetiştirdiği düşünürlerden Yalçın Küçük, TİT yıkılmadan Türkiye kalkınamaz demişti. Şu anda TİT yıkılma yolunda. Aslında söylenmek istenen ve yıkılan BASİT MAL ve HİZMET ÜRETEREK PARA KAZANMAK anlayışı. Şimdi bu anlayış YIKILIYOR.

Daha önce de bu konuda yazmıştım. UCUZ mal ve hizmet üretmek sürdürülebilir değildir. Dolar 40 olsun, 50 olsun diyerek hiçbir sektör ayakta kalmaz.

Ucuzcu kafalar ucuz ve basit insanlarla çalışır.

Tekstilde ELEMAN BULAMIYORUZ yaygarası var. Benim çalıştığım yıllarda 4 maaş ikramiye vardı. İşçilerin sendikaları vardı. YA ŞİMDİ? Nereyse çalışanlardan üste para alacaklar.

2012ve 2013 yıllarında çalıştığım fabrikada nano kimyasallarla çalışmalar yaptım. Gerek kendi pazarlama ekibimiz ve müşteriler sürekli olarak maliyet diyorlardı. Ben de onlara: “25-30 bin lirası olan hangi marka ucuz diye bakar, Mercedes ve BMV almak isteyen model bakar. Siz niye Mercedes ve BMV müşterisine hitap etmiyorsunuz? On liralık kumaşa altın kaplatıp yine on liraya satmaya çalışıyorsunuz” derdim.

O yıllarda tarih ve ekonomi bilmeyen bu iktidar 1 Dolar=1 Lira hayaliyle üretim anlayışını yıkıp, ülkenin borcunu 3 kart arttırırken iş adamları susmuştu Şimdi batıyorlar.

İtalyanlar bu işi çözdü.  “İtalyan modası, İtalyan ayakkabısı, İtalyan çorabı…” dediler. Bizim yarımız kadar çorap üretip iki katını kazanıyorlar. Yani bire dört.

ANLAYIŞ DEĞİŞMELİ: Türk tekstilinin rakibi Vietnam veya Bangladeş olamaz.

Mısır’a kaçmak çözüm değil, 3-5 sene sonra nereye kaçacaksınız. Etiopya veya Nijerya’ya mı?

Uluslararası tasarımcı ve stilistimiz var. Yetişmiş mühendislerimiz var. Çok sayıda deneyimli mühendisimiz köşesine çekilmiş durumda. Önce pazarlama anlayışımız değişmeli. Yoksa basit mal üretenlerin batması KAÇINILMAZ. Firmalara tavsiyem kendi pazarlamacılarınızı yetiştirin.

Paris ve İspanya Türkiye’den pahalı ama onlara İki kat fazla turist geliyor.

Ucuza rağbet olsa BİT PAZARINA NUR YAĞARDI.

Bir sonraki yazım MALİYET nedir olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

TeksArge olarak, tekstil sektörüne değer katacak yenilikleri sürekli araştırıyor ve en güncel bilgileri sizinle paylaşıyoruz. Bu platformu ayakta tutan en önemli destek, reklamlardan elde edilen gelirlerdir. Reklamlarımızı, sizlere en iyi deneyimi sunmak adına, mümkün olan en az rahatsız edici şekilde yerleştirmeye özen gösteriyoruz. Sizden ricamız, bu değerli içeriği sürdürebilmemiz için reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olmanızdır. Desteğiniz, tekstil sektöründeki gelişmeleri size ulaştırmaya devam etmemize katkı sağlayacaktır.